16-9-2020

NEW PREMIERE !

The announcement of the modulair

Liionidas Open Baffle Platform


Vandaag is een speciale dag, Ik kreeg van mijn goede vriend Leon Huijgen een bericht dat hij iets speciaals had voor mij, dat ik maar eens langs moest komen om te luisteren.

Dat doe ik natuurlijk graag, want luisteren bij Leon is altijd een belevenis
Toen ik bij Leon aankwam viel mijn eerste blik op een slanke, kleinere open baffle luidspreker die “Baby Open Baffle” of “BOB” word genoemd.Deze luidspreker bestaat uit 3 luidspreker units, namelijk de 8 inch full-range unit van “Lii-Audio” – model: “Fast-8”

 

en twee 12 inch woofers die speciaal voor Leon gemaakt worden. (OEM dus)
Deze zijn dus niet in de winkel te koop

De woofers zijn niet identiek, ze hebben ieder hun eigen spreekspoel en specs waardoor ze volgens Leon hierdoor elkaar aanvullen en het gewenste resultaat geven.

 
De woofers van de “Baby Open Baffle” kunnen wel (bij hoge uitzondering) bij Leon besteld worden.
Zodat de mensen de “Baby Open Baffle” zelf thuis kunnen bouwen !

Zelfde “Baby Open Baffle” maar in een andere kleurstelling


Het "Leonidas XO" zit netjes in een doosje.

Ik was erg benieuwd hoe deze luidspreker klonk, en toen Leon de luidsprekers aansloot op een kleine buizen versterker van 2 X 2.5 watt, viel mijn mond toch wel open van verbazing…

Het geluid klonk zo overtuigend, en vol fundament, dat ik het niet kon laten om ze te vergelijken met mijn eigen PAP Trio 15 Voxativ luidsprekers.


De verbazing werd nog groter toen ik de prijs hoorde, namelijk 700 euro materiaal voor een set!

Een “handgebouwde set “ komt op ongeveer 1500 ,
Als je dit vergelijkt met de 7000 euro kostende PAP Trio Voxativ die ik heb, heeft Leon

een knap staaltje ontwerp werk afgeleverd, en ik ben best wel een beetje jaloers op diegene die eigenaar zijn (of worden) van deze prachtig klinkende “BOB” luidspreker…


Het geluid kan ik beste omschrijven als dynamisch, open en met een volle bas weergave
die duidelijk aanwezig is, maar niet te overheersend.

De ruimtelijke weergave is erg goed, mooie plaatsing van instrumenten in de ruimte.
Kwa micro detail klinkt mijn PAP Trio 15 Voxativ wellicht een stukje beter, maar als je de prijs kwaliteit verhouding meetelt is Leon’s creatie duidelijk de winnaar.
Deze luidspreker klinkt ongelooflijk goed, en ik kan deze luidspreker iedereen aanraden die op zoek is naar een kwaliteits open baffle luidspreker
Deze luidspreker levert zoveel kwaliteit dat hij eigenlijk 4X zo duur had moeten kosten, dat Leon deze set voor 1500 euro aanbied is eigenlijk dus echt een koopje!


Het Liionidas Open Baffle Platform


Na deze indrukwekkende ervaring verteld Leon dat hij nog iets belangrijk te vertellen had, namelijk de aankondiging van het “Liionidas Open Baffle Platform”

Dit is een open baffle luidspreker concept waarbij de klant zelf kan kiezen welke full-range luidspreker panel hij wilt gebruiken.

Toen ik Leon’s workshop demo ruimte betrad, stonden daar twee imposante open-baffle luidsprekers opgesteld die aangesloten waren op twee grote (zelfbouw) single-ended buizen mono eindversterkers van het merk “Tsaar” met GM-70 buizen.


Wat meteen opviel was dat naast de imposante 15 inch woofer (“Lii-Audio W15”) ook een 15 inch full-range luidspreker gebruikt werd.

Deze luidspreker is van het type: “Lii-Audio F15”


Dit is de midrange/tweeter "F 15"


Dit is de woofer "W15"

 

 

Luisteren

Mijn verwachtingen waren hoog, toe Leon zijn wel bekende voicing CD opzette
We luisterde naar het nummer van “Roo Panes” met het nummer: “Hands”

Wow, wat een présence Zo had ik zijn performance nog nooit gehoord,

Zijn stem klonk niet alleen realistisch maar ook vol passie
De enkele piano noot op deze CD, klonk zo overtuigend en doeltreffend, zo had ik deze nog noot eerder gehoord.

Leon vertelde mij dat hij meteen verlieft was toen hij deze luidspreker hoorde, hij noemde deze luidspreker: The Voice Master

Ik begrijp nu wel waarom, deze 15 inch full-ranger geeft echt “body” aan de muziek.

Maar ook bij vocale en accoustische nummers en Jazz klinkt deze luidspreker erg indrukwekkend.
De hoog weergave is ondanks het grote membraan oppervlakte erg goed.

Bij mijn PAP Trio 15 Voxativ (AC-16) miste ik soms het aller hoogste hoog, bij deze luidspreker was dat zeker niet het geval.


Na het luisteren van andere nummers sprak mij vooral aan hoe mooi deze full-ranger aansloot bij het imposante laag weergave van de “Lii-Audio W15” woofer.

Deze woofer is duidelijk een verbetering t.o.v. mijn “Eminence OB-A15SEN” (NEO)woofers die in mijn PAP Trio 15 Voxativ zitten.

De diepste bassen klinken bij de “Lii-Audio W15” veel overtuigender, en met veel meer punch.

De PAP Trio 15 “Eminence OB-A15SEN” (NEO) woofers zijn niet meer bij Pure Audio Projects als los product te koop, de “Lii-Audio W15” daarentegen wel, dit is gewoon een standaard product dat voor iedereen los te koop is.

Net zoals de “F-15 fullrange unit”

De goede verkrijgbaarheid van een luidspreker units is voor Leon een belangrijk punt in zijn ontwerpen.

Gelukkig gaat de fabrikant “Lii-Audio” hier in mee, en belooft dat deze luidspreker units voor langere tijd beschikbaar zullen zijn!
(Dit heeft Leon aanbevolen aan Lii-audio)

 

Ik vroeg Leon of hij de SACD van Pink Floyd eens wilde draaien, omdat ik benieuw was hoe deze luidspreker klinkt met muziek materiaal waarin erg veel kleine details zitten.

Wat mij het eerste opviel is dat deze luidspreker erg warm en vol klinkt, en in combinatie met de indrukwekkende laag weergave, komt het geluid imposant over.
Hier moet je van houden, mij sprak het duidelijk aan, de diepste lage tonen die ik niet hoor om mijn eigen luidsprekers waren hier duidelijk hoorbaar, en zelfs voelbaar
(ik hoorde zelfs de muren van Leon’s workshop resoneren)

 

Toen ik bekende nummer met de “klokken” gespeeld werd, kwam toch een enkele

punt van kritiek naar boven, namelijk de luidspreker verslikt zich want de muziek te complex word
Ik heb het niet als storend ervaren maar ik ken het nummer goed, en op de Voxativ AC-16 luidsprekers hoor ik meer details en ook een wijdere plaatsing van de instrumenten.

Daarentegen klinkt de “F 15” veel warmer, heeft een betere “midden bass” weergave waardoor zangstemmen veel meer body hebben, en de “attaque” van het geluid is veel groter en is hierdoor indrukwekkender.

De duurdere “Crystal 10” heeft hier geen last van, deze klinkt nog beter, en heeft nog meer micro detail volgens Leon.
Het luisteren naar bijv. slag werk en bass gitaren is een spektakel, vooral Jazz klonk erg goed op deze open baffle luidspreker.

Ik stond echt versteld van de kolossale en overtreffende laag weergave van deze “W15” woofer.
In de PAP Trio 15 Voxativ zitten twee 15 inch woofers, en Leon’s nieuwste open baffle platform heeft er maar een…. ongelooflijk…..


Klaar voor toekomst (future proof)

Ik denk dat Leon gelijk heeft als hij zegt dat de luidspreker units constant in ontwikkeling zijn, en voortdurend verbeterd worden
Een luidspreker unit die 4 jaar geleden nog gold als het summum op het gebied van open baffle, word nu ruimschoots overtroffen door een nieuwere unit van een ander merk.

Zo is het nou eenmaal, techniek is onderhevig aan ontwikkeling en vooruitgang
Als koper is dit soms vervellend als je net een kostbare luidspreker aangeschaft hebt en een paar maanden later je er achter komt dat er een nog betere luidspreker unit te koop is.

En nu komen we op het punt waarom het “Liionidas Open Baffle Platform” zo belangrijk is.
Het “Liionidas Open Baffle Platform” gaat uit van een universeel frame dat niet alleen veelzijdig is is, maar ook gemakkelijk zelf te bouwen is, en dadelijk ook als “kit” bij “Lii-Audio te koop zal zijn!

Iedereen kan dus deze luidspreker bouwen, ook als je zelf geen toegang hebt tot een zaagtafel, of hout werkplaats.
In slechts enkele uren schroef je deze luidspreker in elkaar.

Het mooiste punt van dit “Liionidas Open Baffle Platform” is dat het geheel modulair is
Je kunt dus beginnen met een systeem met de “W15 woofer” en de kleinere “Fast 8” full-range luidspreker, en later opwaarderen naar bv. de “Crystal 10 – flagship unit” of de 15 inch “F15” door alleen het fullrange paneel te verwisselen.

Ook belangrijk om te vermelden is de minimale opzet van het cross-over (XO), want het "Leonidas XO" is compatibel met zowel de Fast 8, F15 als Crystal 10 full-range luidsprekers (!)
Je hoeft dus niks te veranderen als je wisselt tussen deze units.

Om het “Liionidas Open Baffle Platform” nog toegankelijker te maken
is er ook veel aandacht besteed aan de eenvoud van het monteren.
Dit zal erg gemakkelijk worden en zelfs zonder schroevendraaier mogelijk zijn (d.m.v. vleugel moeren)

Mochten er dadelijk nog betere luidspreker units op de markt komen, dan hoef je dus nooit meer een compleet nieuw luidspreker systeem te kopen.
Door enkel een luidspreker paneel te verwisselen ben je weer helemaal up-to-date. Een “future proof” concept dus


Conclusie

Ik vind dit echt geweldig nieuws, dat dadelijk het “Liionidas Open Baffle Platform” als kit bij “Lii-Audio” beschikbaar zal komen, dit nieuws is nog zo vers, dus gelieve nog niet te mailen naar “Lii-Audio” want ze zijn er nog druk mee bezig, we moeten dus nog even geduld hebben.

Wat de prijs van het “Liionidas Open Baffle Platform” zal worden is nog niet bekend, maar het zal zeker concurrerend zijn t.o.v. andere merken en gezien de prijs kwaliteit verhouding is deze luidspreker echt een “geheimtip” !

Wat vast staat is dat met deze luidspreker Leon de kwaliteit van echte “High-end” toegankelijk maakt voor heel veel mensen, ook diegene die geen tien duizenden euro’s te besteden heeft, of wilt uitgeven.
Ik ben er van overtuigd dat dit “Liionidas Open Baffle Platform” heel veel muziekliefhebbers gelukkig gaat maken!

Daarom geef ik Leon’s “Liionidas Open Baffle Platform” de fel begeerde “Audio Dandy Approval Certificate”

Niet alleen omdat dit luidspreker systeem ongelooflijk goed klinkt, maar ook omdat het “Liionidas Open Baffle Platform” het mogelijk maakt om het geluid geheel aan te passen is aan de wensen van de eigenaar, en dit ook nog eens voor een betaalbare prijs.

Want iedereen ervaart muziek anders, iedereen heeft zijn eigen persoonlijke voorkeur
er is geen goed of fout, alleen een verschil in smaak.

 


Audio Dandy – Maarten van Druten


P.S:
Voor diegene die zelf de “Liionidas Open Baffle Platform” luidspreker willen bouwen

hier is een link naar zip file met daarin alle benodigde info, tekeningen, etc.
beschikbaar gesteld door Dhr. Bas Verboven.

(klik hier op de zip file te downloaden)


BACK


OLDER POSTS CLICK HERE