5-9-2016

Zegers Music Innovations
"Cephei 20.2" luidspreker review

by Maarten van Druten   NEW!


 

Niet vaak krijg ik de kans om een wereldprimeur te mogen schrijven over een produkt
Maar deze keer is het toch zover:

Een uitgebreid review van de “Zegers Music Innovations Cephei 20.2” luidsprekers!
(deze luidspreker zal ook te beluisteren zijn op de X-Fi show in Veldhoven)
Kristoffer Zegers:

Kristoffer Zegers is naast luidspreker ontwerper ook componist.
Hij studeerde compositie bij Gilius van Bergeijk, Clarence Barlow, Diderik Wagenaar, Martijn Padding en Jan Boerman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Zijn compositie "Singularity IV" werd in 1999 in de grote zaal van het Concertgebouw opgevoerd. Zijn saxofoonoctet Electroshocks is uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland en Canada.

Kristoffer Zeger is geinspireerd geraakt om bij een luidsprekersysteem te ontwerpen waarbij je niet alleen maar naar een High-End installatie luistert
maar waarbij de luisteraar juist ook van de muziek geniet.
Kristoffer ontdekte dat in high-end situaties dat als het warme laag-midden te veel of juist te weinig aanwezig is hierdoor een speaker te kil klinkt of juist te warm kan gaan klinken.
Naar lang zoeken naar de juiste verhouding van dit midden gebied (150 tot 350 hz) heeft Kristoffer nu de juiste balans weten te vinden die aan deze Cephei 20.2 luidsprekers een bepaald gevoel van echtheid geeft.

Kristoffer vind het een enorme beleving als een goede opname een klank van een bekken of trom laat horen die aan de voorkant zeer gedefinieerd klinkt, en waarbij de galm plots rechts achter na-ebt.
Ook vind hij de 3D projectie in de ruimte erg belangrijk, de muziek moet als het ware als een wall of sound voor je staan, of nog beter… de muziek moet om je heen waarneembaar zijn, zodat de muziekbeleving in je kamer haast niet van een echt concert te onderscheiden is.

Kristoffer laat op X-Fi show zijn Cephei 20.2 luidspreker voor het eerst aan het publiek horen. een wereldpremiere dus!


 

Cephei 20.2

Het Cephei 20.2 is niet zoals de naam misschien doet vermoeden een 20 kanaals systeem met 2 subwoofers, maar het is een indrukwekkend stereo luidspreker systeem bestaande uit twee prachtig afgewerkte zwarte slanke luidsprekers van 35 cm breed, en 177cm hoog.
De dikte van de luidspreker is slechts 6,5 cm, de massieve graniete hooglans vloerplaat is 42 x 42cm.De Cephei 20.2 luidsprekers ogen niet alleen indrukwekend, ik vind ook dat ze een strak en tijdloos design hebben.
De luidsprekers zijn een “non dipolair OB” design, d.w.z dat er wel sprake is van
een afstralling naar achteren, maar deze is minder dan bij een open baffle design
hierdoor is de luidspreker veel gemakkelijk te plaatsen in een woonkamer.
In de toekomst zullen speciale dempings ringen leverbaar zijn. waarmee het geluid van deze "Cephei" luidsprekers nog makkelijker getweakt kunnen worden, na gelang de smaak van de luisteraar.

De woofers:

De Cephei 20.2 is een is luidspreker systeem bestaande uit twee maal 4 x 10 inch woofers die een behoorlijk lage resonantie frequentie hebben (wat men graag heeft bij OB ontwerpen) uit metingen bleek dat het systeem maar liefst tot 19 hz diep gaat. (!)
En dit is echt opmerkelijk voor een "non dipolair OB" design.
De keuze voor deze 4 units is ook dat er meer “motor” achter het systeem zit dan bij 2 grote woofers die vaak trager en minder precies zijn.
 

Kristoffer heeft gekozen voor een kwaliteits bass oplossing gekozen die rustiger is, en iets minder aanwezig dan bij menig ander luidsprekers, maar daarin tegen wel dieper doorloopt….

Zijn systeem is ook niet zo zeer op bass gebaseerd maar vooral op een neutraal laag-midden, midden en hoog die een ruimtelijk beeld geven, en in een groot venster alles mooi projecteert.

Middentoner:
 

De middentoner is een unit die weloverwogen gekozen is uit maar liefst 15 verschillende testen met allemaal andere middentoners.
Steeds werd gekeken naar een middentoner die qua klankeigenschappen zeer helder, ruimtelijk en muzikaal kon weergeven, en die daarbij ook dermate lineair was, zodat alleen lichte filtering ingezet hoefde te worden.

Tweeter:

Kristoffer Zegers heeft ook er veel aandacht besteed aan de tweeter
deze moest precies zijn, een goede plaatsing geven en ook vooral muzikaal klinken en niet vermoeiend.
In het systeem zit een speciale aluminium magnesium tweeter. Deze zorgt voor een behoorlijke detaillering in het hoog.Het scheiding filter:

De tweeter is niet via een condensator gefilterd maar doormiddel van een 0-ohm spoel met een zeer kleine waarde. Dit zorgt ervoor dat er minder faseverschillen ontstaat tav de middentoner waardoor midden en hoog in elkaar overvloeien zonder enig gevoel van overgangen te horen. Ook is het zo dat het midden zeer langzaam van 6000 tot 10.000 afvloeit en de tweeter zeer langzaam opkomt vanaf 6000 en pas bij 10.000 hz volledig op sterkte speelt. Dit zeer langzaam in elkaar laten overvloeien zorgt wat mij betreft voor een heel muzikaal geheel in het hoog. De middentoner moet dit wel toelaten.
Metingen tav vervormingen e.d. lieten zien dat dit binnen acceptabele waarden kon blijven.Luisteren: 

Luisteren naar deze luidsprekers is een speciale ervaring.
 
De bass weergave is indrukwekkend te noemen, en ik heb nog nooit zo'n strakke en diepe bass gehoord uit een non dipolair OB systeem.
De bass heeft kwaliteit, is strak, snel en gaat ook erg diep.
Kristoffer heeft gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit (spektakel)
Maar als je luistert naar slagwerk dan begrijp je wat ik bedoel! het klinkt erg realistisch.
 
De projectie van het de muziek is erg precies en de artiesten staan echt levensgroot in je kamer te spelen.
De muziek is overal, ook als je met je hoofd draait blijft de muziek aangenaam waarneembaar.
Dit is bij elektrostaten wel eens anders, als je hier niet precies in het midden zit, zakte het geluidsbeeld geheel in elkaar.
Niet bij deze luidsprekers, de muziek is overal, en de instrumenten worden zeer precies
in de luisterruimte geprojecteerd.
Deze soms "lager than life" projectie is denk ik te danken aan het grote afstraalvlak en de hoogte van luidsprekers.

En dit was een "Eye-opener" voor mij, in dit geval een "ear-opener"
Als je je favoriete muziek echt realistisch wil beleven in je eigen woonkamer of luister ruimte, dan moet je toch echt eens naar deze luidsprekers gaan luisteren.
 
Na deze zeer aangename luisterervaring, komt de vraag wat kosten deze luidsprekers?
Toen Kristoffer mij de prijs vertelde kwam dit als een aangename verrassing!
Kristoffer gaat de eerste serie van deze prachtige luidspreker verkopen voor
een verassend betaalbaar bedrag, zeker gezien voor een luidspreker systeem van deze klasse.
Hiermee wordt nou eindelijk echte high-end beschikbaar voor heel veel mensen.
Ik kan deze luidspreker echt aanraden voor die gene die opzoek zijn naar een luidspreker systeem die de muziek levensgroot in hun kamer willen horen.

 

Voor meer informatie over deze luidsprekers
kunt u contact opnemen met Kristoffer Zegers:
E-mail: kzegers@casema.nl
Telefoon: 06-510 88 9 33
                                                          BACK

                                                Copyright(C) 2016
                                              All Rights Reserved